Groupon

Groupon är ett företag som haft en enormt brokig historia. De spåddes att nå en alldeles enorm tillväxt och till och med Kinnevik och Christina Stenbeck gick in som investerare.

Groupon har för det första ett vansinnigt bra namn. Namnet Groupon är en form av sammanslagning mellan det engelska ordet för grupp, ”group” och kupong ”coupon”. Det passar sig synnerligen väl för hela Groupons verksamhet handlar om gruppkuponger. Konceptet är ganska enkelt faktiskt.

Enligt Wikipedia var Groupon som grundades 2008 två år senare värderat till 1.35 miljarder US dollar. Enligt Forbes spåddes Groupon bli det företaget som snabbast skulle nå 1 miljard dollar i produktförsäljning, någonsin. Men Groupon skulle visa sig att vara ett svårseglat skepp. Efter att Groupon börsnoterats gjorde man en första rapport i oktober 2011 om en förlust för föregående kvartal på ca tio miljoner dollar. Kursen störtdök.

Screen Shot 2014-04-16 at 12.43.49
Från yahoo finance

Andrew Mason som grundade Groupon hade misskött företaget något enormt enligt proffstyckarna. Han åkte ut med huvudet före och skrev ett numera legendariskt avskedsbrev efter att han lämnade posten som verkställande direktör:

Efter fyra och ett halvt intensiva och underbara år som VD för Groupon har jag beslutat att jag vill spendera mer tid med min familj. Jag skoja bara – jag fick sparken idag. Om du undrar varför… så har du inte varit uppmärksam. […] en aktiekurs som pendlar kring en fjärdedel av listningspriset, de 18 månader som gått och vad som skett under tiden, talar för sig självt. Som VD skall jag hållas ansvarig

Men om man accepterar att Groupon kanske var övervärderat och kanske hajpades alldeles för våldsamt, samt att det i allra högsta grad var inslag av inkompetens på nyckelpersoner inom företaget, så är idén bra. Groupon pressar priser med sin kollektiva rabatt-modell. Och det finns många bra kap att lägga vantarna på. Dagens gratislänk är alltså Groupon.